Društvo Sožitje obalnih občin obeležilo 50. obletnico delovanja

Minuli vikend je svoj 50. jubilej obeležilo obalno Društvo Sožitje. Slavnostne prireditve v prostorih Gledališča Koper so se udeležili številni pomembni gostje, poleg predsednika državnega zbora Milana Brgleza in varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer tudi koprski podžupan Peter Bolčič, ki je predsednici društva Urški Markelj predal plaketo za dolgoletno uspešno delovanje.

“Ni bogat tisti, ki ima, bogat je tisti, ki da. Pomagati drugim in deliti z drugimi je največja vrednota v današnji družbi. Tega se v Društvu Sožitje zavedate veliko bolj, kot se tega zavedamo drugi. Kajti besede je lahko izreči, dejanja pa so tista, ki na koncu zares štejejo,” je z uvodnimi besedami zbrane nagovoril podžupan Peter Bolčič in nadaljeval: Nesebična skrb za drugega, opora v trenutkih, ko je stiska največja, prijazna beseda in nasmeh, tudi ko ne gre vse tako kot bi želeli, predvsem pa občutek, da je vsak med nami ljubljen, sprejet in poseben samo zato, ker je. To je poslanstvo Društva Sožitje Obalnih občin, ki ga z odliko opravljate že 50 let. Hvaležni smo vam za to, ker s svojim vsakodnevnim delovanjem pomagate odpravljati stereotipe o zmožnostih oseb z motnjami v duševnem razvoju, saj so ti sposobni veliko več, kot si marsikdo med nami upa predstavljati.” 

Z besedami podžupana se je strinjal tudi nekdanji ravnatelj Zavoda Elvire Vatovec Božidar Opara, ki je poudaril, da besedna zveza otroci s posebnimi potrebami nikakor ni več primerna, saj so tudi oni le ljudje, ki imajo radi različne stvari in se prav tako kot vsak od nas vključujejo v vsakdanje življenje.

Nekaj besed je navzočin namenila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer,slavnostni govornik ob zavidljivi obletnici društva pa je bil predsednik državnega zbora Milan Brglez. Oba sta se strinjala, da je bil velik dosežek, ko je bil leta 2016 sprejet zakon o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami, ki je nastal v sodelovanju s stroko in nevladnimi organizacijami, ki družinam pomagajo.

Ob praznovanju 50. obletnice je Društvo Sožitje obalnih občin podelilo priznanja nekdanjim predsednicam in predsednikom društva Sožitje – Milanu Trobcu, Aljoši Pucerju, Vesni Grižon, Nataši Milost in Zvezdani Rot. Poleg tega pa sta plaketi z nazivi častnih članic prejeli Vesna Grižon in Sonja Pavčič za dolgoletno uspešno prizadevanje za višjo kakovost življenja oseb z motnjo v duševnem razvoju in enakopravno vključitev v družbo.

Nazaj na novice