Evropska prestolnica kulture združuje Istro in prinaša spremembe

Ustvarjalci kandidaturne knjige so včeraj, 7. januarja, v Pretorski palači v Kopru predstavnikom medijev orisali program, s katerim se občine Piran (kot vodilni partner), Izola, Ankaran in Mestna občina Koper potegujejo za prestižni naslov Evropske prestolnice kulture 2025 (EPK). Projektu, ki nosi večjezično ime Piran-Pirano4Istria2025, so podporo izrazile tudi občine Trst, Milje, Istrska županija in hrvaška mesta Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Pulj in Opatija.

»Skupno snovanje in delovanje na področju kulture v istrskem prostoru prinaša otipljivo možnost za razvoj kulturnega potenciala širše regije in hkrati utrjuje pot k vzpostavitvi sistema živahnega regionalnega in celostnega čezmejnega sodelovanja«, je v uvodu poudaril Đenio Zadković, župan Občine Piran, ki je vodilni partner projekta. Na včerajšnji predstavitvi so bili navzoči tudi župani Izole, Danilo Markočič, Ankarana, Gregor Strmčnik, in Kopra, Aleš Bržan, ki je ob tej priložnosti izpostavil prednosti zgodovinsko bogate in kulturno raznolike skupne Istre.

Giuseppina Rajko, namestnica župana Istrske regije in Vladimir Torbica, vodja oddelka za kulturo Istrske regije, sta poudarila, da po desetletnem zatišju sodelovanja na področju kulture, istrska mesta danes skupaj ustvarjajo kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture.

Projekt so pozdravili tudi župan Buj, Fabrizio Vižintin, podžupan Umaga, Mauro Jurman in namestnica župana Poreča, Nadia Štifanić Dobrilović. »Ljudi iz različnih družbenih, političnih in kulturnih stvarnosti lahko uspešno poveže samo – kultura. Ki vselej prinaša pozitiven val sprememb«, je dejal eden izmed prvih podpornikov projekta, župan Trsta, Roberto Dipiazza. Prav »Val sprememb«, naslov kandidaturne knjige, nakazuje na to, da je EPK izrazito razvojni projekt. »V času, ko narašča tesnoba spričo včasih slabo razumljenega multikulturalizma in v ospredje stopajo vprašanja Evropske kohezije, bi Istra rada ponudila svoj zgled tega, kako so različne kulture preživele, sobivale in se medsebojno oplajale«, je prepričan Borut Jerman, ki je odgovoren za participativni proces kandidature.

»Ko smo pred letom dni pričeli uresničevati idejo o kandidaturi za EPK, smo seveda nemudoma pomislili na medobčinsko in čezmejno sodelovanje. In glej, sedaj ko so se kreativne zamisli združile v jasno podobo, se izkazuje, da so bile naše poteze sicer drzne, toda prave in uspešne«, je zaključila vodja projekta, Martina Gamboz.

Kandidaturo za EPK so poleg Nove Gorice in Pirana oddali še Kranj, Lendava, Ljubljana in Ptuj. Leta 2025 bo prestolnica kulture postalo eno mesto iz Slovenije in eno iz Nemčije. Odločitev je pričakovati letošnjo jesen, sprejme pa jo komisija, ki jo imenujejo evropske institucije in organi.

Nazaj na novice