Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper priporoča koristne vaje za občane

Na Inštitutu za kineziološke raziskave ZRS Koper (IKARUS Koper) so pod sloganom Ostanite doma in (p)ostanite aktivni pripravili enostavne in koristne vaje za starejšo populacijo, ki so še zlasti koristna v obdobju, ko smo zaradi širjenja pandemije socialno in fizično omejeni.

Pred leti so v partnerstvu s številnimi mednarodnimi raziskovalnimi organizacijami v okviru projekta PANGeA – Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje izdali dva priročnika, ki danes, ko smo omejeni na domače okolje, dobivata dodatno težo in dimenzijo. S priročnikoma so avtorji želeli prispevati k boljšemu vedenju o gibalni aktivnosti in prehrani v tretjem življenjskem obdobju, zato so v času trajanja projekta populaciji starejših ponudili konkretne aktivnosti, intervencije in nasvete, ki so v veljavi še danes. Na Inštitutu za kineziološke raziskave ZRS Koper zdaj ponujajo prosti dostop in svetujejo, da prelistate oba priročnika in se ravnate po njunih navodilih.

V trenutni situaciji občanke in občani lahko vadite doma ali v okolici doma, v vsakem primeru pa priporočajo, da vadite na svežem zraku, terasi, balkonu ali vsaj pri odprtem oknu, seveda v skladu s priporočili (ustrezna oddaljenost od drugih, zaščita …)

Povezavi do obeh brošur: vadba in prehrana.

Nazaj na novice