Koper bo gostil Festival namiznih oljk

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, v sodelovanju z Mestno občino Koper, ta petek v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega pripravlja 3. Festival namiznih oljk.

Tretja izvedba festivala se tako letos iz Izole seli v Koper. Kot je povedala znanstvena sodelavka Inštituta za oljkarstvo, ki deluje v okviru ZRS Koper, dr. Maja Podgornik, si z organizacijo festivala prizadevajo v slovenski Istri obuditi tradicijo vlaganja namiznih oljk, ki je vrsto let nastajala v simbiozi med človekom in naravo. “Hkrati pa želimo širšo javnost, se pravi tako lokalne prebivalce kot turiste, osvestiti o pomenu dediščine podeželja, mediteranske hrane in tipičnih lokalnih izdelkih,” pojasnjuje Podgornikova.

Prvi del dogodka bo tako namenjen potrošnikom, ki bodo vodeno okušali namizne oljke, drugi del dogodka pa bo namenjen podelitvi nagrad ocenjevanja. Letošnji festival se bo začel ob 17. uri z delavnico z naslovom Kaj bi morali vedeti o namiznih oljkah, ki jo bo vodil mednarodno izšolani vodja panela za senzorično ocenjevanje namiznih oljk iz Inštituta za oljkarstvo, ZRS Koper, dr. Vasilij Valenčič, sicer tudi predsednik komisije za izbor Županovega oljčnega olja, sledila bo podelitev nagrade z nastopom klape Semikanta’, zadnji del festivala pa bo namenjen razstavi in pokušini namiznih oljk.

Ocenjevanje bodo izvedli za vse vrste namiznih oljk, ne glede na tehnološki postopek in vrsto oljk ter vrste nadeva. Namizne oljke bo ocenjevala osemčlanska komisija, ki jo bodo sestavljali izšolani ocenjevalci. Najboljšim bodo podelili naslov šampiona ter naslova prvega in drugega vice šampiona.

V sklopu festivala bodo izdali tudi brošuro ABC o namiznih oljkah.

Sicer Mestna občina Koper oljkarstvu posveča velik pomen. Občina vsako leto na natečaju izbere Županovo oljčno olje, ki ga tudi odkupi in uporablja v protokolarne namene ter tako promovira kakovost naših oljčnih olj, prav tako občina podpira delo svojih oljkarjev tako, da tistim, ki so se uvrstili v svetovno priznani katalog oljčnih olj Flos Ole in obenem sodelujejo na natečaju za županovo oljčno olje, sofinancira prijavo za vodnik, soorganizacija Festivala namiznih oljk pa je še en korak dlje pri podpori in promociji oljkarstva na naših tleh.

Nazaj na novice