Občina z ukrepi za večjo varnost pešcev

Občinsko redarstvo in občina bosta z ukrepi in poostrenim nadzorom na terenu zagotavljala večjo varnost pešcev, še posebej v bližini osnovnih šol.

V Mestni občini Koper tudi letos opažamo, da se je z začetkom pomladi in lepega vremena bistveno povečala uporaba motornih koles, s tem pa tudi kršitve cestnoprometnih predpisov, ki prepovedujejo vožnjo v nasprotno smer (enosmerna cesta) kot tudi vožnjo po površinah, namenjenih pešcem.

Povečano število kršitev zaznavamo zlasti na večjih ulicah starega mestnega jedra, sprehajalnih površinah ter v bližini mestnih osnovnih in srednjih šol. Ker je zagotovitev varnosti pešcev in drugih udeležencev v prometu prioriteta, je Občinsko redarstvo na ključnih točkah že povečalo nadzor, v naslednjih dneh pa bodo mešane patrulje policistov in redarjev nadzor še okrepile.

Med kršitvami, ki se pojavljajo, je tudi nedovoljena vožnja s kolesi z motorjem po pločniku na Rozmanovi ulici, in sicer iz smeri Ceste na Markovec proti Osnovni šoli Dušana Bordona. Ker je vožnja po tej ulici dovoljena zgolj v smeri od šole proti Olmu, si vozniki motorjev, ki prihajajo iz Olma, pot do šole krajšajo tako, da na križišču ulice s Cesto na Ma

Na pobudo tamkajšnjih stanovalcev je občina danes, 26. aprila, na pločniku postavila fizično oviro (paneton), ki onemogoča prehajanje koles z motorjem s cestišča na površine za pešce, s tem pa ponovno zagotovila varno pešačenje. Poleg tega bodo v naslednjih dneh na tem delu prisotni tudi občinski redarji, ki bodo poostren nadzor izvajali ob jutranjih konicah in ob koncu pouka.

Ob tem znova opozarjamo voznike koles z motorjem, predvsem pa starše mlajših voznikov, naj bodo previdni in dosledni pri upoštevanju cestnoprometnih predpisov, saj bodo le tako prispevali k varni vožnji in varnosti vseh udeležencev v prometu.

rkovec zapeljejo na pločnik in se peljejo naprej proti šoli. S tem seveda ogrožajo pešce, ki na ozkem pločniku nimajo možnosti umika na varno.

 

Nazaj na novice