Obeležujemo dan boja proti nasilju nad ženskami

Danes obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki so ga leta 1999 razglasili Združeni narodi. Vsako leto v ta namen 25. novembra obeležujemo začetek mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami, s katerimi želijo poudariti, da je nasilje nad ženskami, vključno z nasiljem v družini, resen družbeni problem in ena izmed najhujših kršitev človekovih pravic.

Letos, ko je našo in svetovno javnost zaznamoval izbruh koronavirusa, je še toliko bolj pomembno, da vse pristojne vladne institucije aktivno pristopijo k preprečevanju vseh oblik nasilja nad ženskami tudi v času epidemije Covid-19. Ukrepi, ki omejujejo širjenje epidemije, prinašajo velike spremembe v družinskem življenju. Povečujejo se dejavniki tveganja za pojav nasilja nad ženskami in dekleti, vključno z nasiljem v družini, naraščajo tudi druge stiske ljudi, ki se kažejo na več področjih. Na področju socialnovarstvenih programov (tudi na področju preprečevanja nasilja) je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaradi razglasitve epidemije omejilo osebne stike z uporabniki in uporabnicami, vendar izvajalci kljub temu svoje programe izvajajo dalje na daljavo. Izvajanje namestitvenih programov (varnih hiš, kriznih centrov in materinskih domov) ostaja v času epidemije nespremenjeno z upoštevanjem preventivnih ukrepov. Za preprečevanje tveganja dejavnikov za pojav nasilja je ministrstvo pripravilo predlog javnega razpisa za pomoč najbolj ranljivim skupinam v času epidemije Covid-19 in zmanjševanju njenih posledic. Namen razpisa je izvedba projektov, ki zagotavljajo inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi pojava epidemije.

V okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti posebno pozornost posveča tudi spletnemu nasilju in nadlegovanju nad ženskami in dekleti. Množična uporaba interneta in družbenih medijev se je od pojava epidemije, še posebej pa v času karantene, močno povečala, kar ženske in moške, dekleta in fante še toliko bolj izpostavlja tej obliki nasilja. Na ministrstvu so v mesecu novembru ponovili medijsko kampanjo #Odklikni, s katero ozaveščajo javnost o problematiki in razsežnostih spletnega nadlegovanja in nasilja v Sloveniji.

Več o medijski kampaniji #Odklikni si lahko preberete na spletni povezavi.

Foto: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Nazaj na novice