Pestro dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku

V destinaciji Koper se bodo tudi letos ob slovenskem kulturnem prazniku zvrstile številne kulturne prireditve.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper bo pripravila pester kulturni program, ki bo namenjen vsem ciljnim skupinam. Oddelek za odrasle bo 7. februarja obiskal stanovalce Obalnega doma upokojencev Olmo, ki  jih bodo v svet besed popeljali z branjem poezije. Oddelek za mlade bo v četrtek, 6. februarja, ob 17. uri organiziral pravljično urico, predstavitev knjig in pogovor z Goranom Gorjupom. Dogodek se bo odvijal v sklopu razstave Radovedni smrčki, ki bo na ogled do konca februarja.

Z 8. februarjem se tudi letos zaključuje že četrta izvedba bralnega tekmovanja Berimo z Rovko Črkolovko. V tem šolskem letu pri tekmovanju sodeluje več kot 1100 učencev, ki so od oktobra 2019 do danes prebrali več kot 4000 knjig. Uradna razglasitev rezultatov in podelitev nagrad se bo odvijala na svetovni dan mladinske književnosti, 2. aprila 2020, v telovadnici Osnovne šole Koper.

Gledališče Koper in PiNA pa ob dnevu kulture vabita na predstavo Lepo je biti Koprčan, ki bo v soboto, ob 10.30. Gre za mladinski kulturno-zgodovinski kviz oziroma predstavo, je zasnovana interaktivno. S predstavo želijo v Gledališču omogočiti ranljivim skupinam vključenost v kulturno življenje, hkrati pa humorno in duhovito predstaviti zgodovino našega mesta.

Sicer so v mesecu februarju združili moči Zveza kulturnih društev MO Koper, Knjigarna Libris in Zavod Koper Otok, ki so pod okriljem Mestne občine Koper in dodatnimi avtobusnimi vožnjami pripravili prav poseben kulturni program, ki se bo odvijal v Hiši kulture v Sv. Antonu.

V četrtek, 13. februarja bo Narečni večer, v soboto, 15. februarja, lutkovna predstava,  v torek, 25. februarja, druženje z odmevnim pisateljem Tadejem Golobom, v četrtek, 27. februarja, pa bo na ogled film Zgodbe iz kostanjevih gozdov.

Sicer bodo v Hiši kulture kulturni praznik obeležili že danes, v sredo, 5. februarja. Ob 10. uri bodo v sklopu dejavnosti Pogovori ob kavi, skupaj s krajani Sv. Antona prebirali Prešernovo poezijo..

Pestro bo tudi na drugih koncih koprskega podeželja.

V Pučah bodo kulturni praznik obeležili ta petek, 7. februarja, ob 18. uri, ko bo v Kulturnem domu prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku – Povej nam zgodbo z ljudskimi pripovedovalci zgodb, pesmimi in recitacijami članov KD Alojz Kocjančič. V petek bo kultura v ospredju tudi na Škofijah, kjer bo ob 19. uri v dvorani Hermana Pečariča proslava Kultura nas združuje in bogati oziroma 10. skupna proslava treh sosednjih kulturnih društev ob slovenskem kulturnem prazniku. Program bodo sooblikovali člani društva Istrski grmič, KD Hrvatini in DSMO Kiljan Ferluga Milje.

V soboto, 8. februarja, bodo v Hiši od Bardinca v Loparju med 10. in 12. uro ter med 16. in 18. uro pripravili dan odprtih vrat in branje Prešernovih poezij v črni kuhinji, v Dekanih pa bo v soboto ob 18. uri uprizorili komedijo Gledališke skupine Dekani Rube za ne vervat.

V nedeljo bo pestro v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, kjer bo ob 18. uri koncert  Pihalnega orkestra Marezige z zbori.

Foto: Siol.net

Nazaj na novice