POROČILO-OBELEŽITEV SVETOVNEGA DNEVA DOWNOVEGA SINDROMA 21.3.2022

  1. marca 2022 smo tudi v MO Koper obeležili svetovni dan Downovega sindroma. V Društvu Drugi dom Istra Ankaran smo na povabilo Društva za kakovostno življenje ljudi z Downovim sindromom v Sloveniji, sledili geslu, ki ga je za današnji dan izbrala mednarodna nevladna organizacija Down Syndrom International BODIMO POVEZANI. Povezali smo se s CU Elvira Vatovec Strunjan, Centrom slovenska Istra Ankaran, ki je enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga, Skladom Silva in Vrtcem Semedela z namenom, da na simbolični način opozorimo, da imamo v vključujoči družbi  vsi, tudi otroci in odrasle osebe z Downovim sindromom in osebe s  posebnimi potrebami, enake potrebe po sprejetosti, druženju, potrjevanju, spoštovanju dostojanstva  in enake  pravice…. do šolanja z vrstniki, samostojnega življenja, dela, skladno z njihovimi sposobnostmi in ob podpori nas vseh.

21.3.2022 smo se v Kopru zbrali v Taverni, kjer so predstavnice Društva Drugi dom Istra postavile stojnico s predstavitvijo svojih izdelkov in izdelkov otrok CU Elvira Vatovec Strunjan.

Po uvodnem pozdravu podžupanje in predsednice Društva Drugi dom Istra gospe Olge Franca se je skupina 50 udeležencev ob 10.21 uri z modrimi baloni sprehodila po ulicah starega mestnega jedra. Sprehod smo zaključili v Taverni, kjer so otroci in mladostniki, učenci CU Elvira Vatovec Strunjan pripravili prisrčen kulturni program.

Sočasno, je ob 10.21 uri pričel program obeležitve Svetovnega dneva Downovega sindroma tudi Vrtec Semedela v katerem je sodelovalo  11 skupin, 143 otrok in 36 strokovnih delavk iz petih enot:

  • enote Hrvatini – z modrimi baloni so se sprehodili do centra kraja, kjer so zapeli in zaplesali;
  • enote Markovec – z modrimi baloni so se sprehodili po Markovcu in na ploščadi pred banko izvedli kratek program, ob harmoniki in spremljanju z lastnimi instrumenti so prepevali ljudske pesmi ter zaplesali. Po končanem programu so skupaj zapičili balone v vrtiček (v dogovoru z najemniki prostorov ob vrtičku);
  • enote Prisoje – z modrimi baloni so se sprehodili po kraju Olmo ter s petjem in plesom razveselili mimoidoče in starostnike v domu starostnikov;
  • enote Rozmanova – z baloni so se sprehodili do Taverne. Tudi oni so zaplesali in zapeli mimoidočim.
  • enote Slavnik – z baloni so se sprehodili po semedelski cesti, se ustavili v parku, kjer so izvedli krajši program s petjem in plesom.

 

 

Povezani v pripravi in izvedbi današnjega dogodka sporočamo, da je drugačnost del življenja in, da  le povezani lahko dosežemo spremembe, ki bodo omogočile, da bomo vsi, tudi osebe z Downovim sindromom,  deklarirane pravice tudi polno živeli.

 

Društvo Drugi dom Istra se zahvaljuje vsem za sodelovanje in prijetno druženje.

 

 

Nazaj na novice