Skozi mesto kmalu tudi s kolesom

Mestna občina Koper je danes začela urejati kolesarske poti skozi mesto Koper, kjer doslej vožnja s kolesi ni bila urejena. V prvi fazi bodo kolesarsko pot zarisali na Pristaniški ulici in Kopališkem nabrežju, kjer si bodo v smeri proti pristanišču kolesarji vozni pas delili z motornimi vozili, v drugo smer pa bodo površino souporabljali s pešci. Naslednji korak je ureditev kolesarske steze na Vojkovem nabrežju in preostalem delu Pristaniške ulice. 

Občina bo kolesarsko stezo najprej uredila na delu Pristaniške ulice, od krožišča s Piransko cesto do Ukmarjevega trga, vzdolž celotnega Kopališkega nabrežja vse do potniškega terminala, kjer se ta naveže na obstoječo kolesarsko stezo, ki vodi proti vhodu v pristanišče. V smeri proti pristanišču bodo stezo v obliki piktogramov zarisali na vozišču, kjer bodo kolesarji enakovredni motoriziranemu prometu, v nasprotni smeri, od potniškega terminala do tržnice, pa bo kolesarjem namenjen del površin za pešce, ki vodi ob morju. Pri krožišču s Piransko cesto se bo steza navezala na obstoječo kolesarsko infrastrukturo pri Zelenem parku.

V naslednji fazi bo občina kolesarsko stezo uredila tudi na Vojkovem nabrežju in delu Pristaniške ulice, od krožišča pri vratih Muda do krožišča s Piransko cesto. Na ta način bo dopolnila obstoječo mrežo kolesarskih poti, ki staro mestno jedro povezujejo z urbanim delom mesta in primestjem, ter spodbudila uporabnike, da za vsakodnevne premike v službo in po opravkih uporabijo zdravju in okolju bolj prijazno obliko prevoza.

Ureditev se je začela danes, po poskusnem zarisu trase so zgodaj dopoldne začeli barvati talne označbe – piktograme, z delom naj bi zaključili jutri. V času del bo promet nekoliko oviran, z začasnimi zaporami ceste, zato občanke in občane Mestne občine Koper prosimo za strpnost in razumevanje.

Nazaj na novice