SPOMLADANSKO ČIŠČENJE: Akcija zbiranja kosovnih odpadkov v polnem teku

Akcija zbiranja kosovnih odpadkov „od vrat do vrat“ je ob bližajoči se pomladi v polnem teku. Delavci Marjetice Koper tako vsakodnevno odvažajo kosovne odpadke po mestu in v zaledju Mestne občine Koper.

Vsa gospodinjstva Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov Marjetice Koper s položnico za smetarino prejemajo posebno dopisnico, ki jo lahko v spomladanski akciji zbiranja kosovnih odpadkov od vrat do vrat izpolnijo in do 15. junija 2018 po pošti posredujejo na Marjetico Koper.

Marjetica Koper bo občane, ki bodo poslali izpolnjene dopisnice, poklicala in se z njimi dogovorila o datumu in uri odvoza kosovnih odpadkov.

Naročilo odvoza tudi preko aplikacije Abecednik odpadkov

Naročilo odvoza kosovnih odpadkov po sistemu „od vrat do vrat“ lahko občani opravijo tudi preko aplikacije Abecednik odpadkov, ki vključuje elektronski obrazec. Uporabniki izpolnijo vsa zahtevana polja in oddajo obrazec v elektronski obliki. Postopek odvoza se nato nadaljuje kot pri klasični dopisnici. Aplikacija je dostopna TUKAJ.

“Z akcijo želimo motivirati občane k pravilnemu zbiranju in deponiranju kosovnih odpadkov. V nobenem primeru se namreč kosovni odpadki ne smejo znajti v zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov, ob ekoloških otokih, ali še huje v okolici oz. naravi, sporočajo iz koprske Marjetice, saj je odgovornost vsakega posameznika, da odpadke pravilno ločuje ter odda, saj se le na takšen način omogoča njihovo pravilno recikliranje in s tem izkazuje dolgoročno skrb za okolje.

Nemarno odvrženi kosovni odpadki slabšajo kakovost bivanja v skupnosti

Kljub vsem možnostim, ki jih Marjetica Koper ponuja za brezplačno oddajo kosovnih odpadkov, se ti še vedno znajdejo ob ekoloških otokih ali na drugih javnih površinah, kar je nedopustno tako z okoljskega kot s civilizacijskega vidika. Poleg tega, da nemarno odvrženi kosovni odpadki škodujejo okolju in naravi, bistveno poslabšajo kakovost bivanja v skupnosti.

Na Marjetici Koper zato menijo, da sploh ni razlogov za odlaganje odpadkov v naravo, ob ekoloških otokih ali na drugih površinah, saj poleg uporabe storitev brezplačnega odvoza od vrat do vrat, lahko občani Mestne občine Koper in Občine Ankaran kosovne odpadke tudi sami brezplačno oddajo na zbirna centra Srmin oz. Dvori pri Sv. Antonu.

Nazaj na novice