Trajnostno mobilnost sta letos najbolj aktivno promovirali občini Maribor in Kočevje

Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti, se je letos med 16. in 22. septembrom v Sloveniji pridružilo rekordnih 80 občin.

Mestna občina Koper je lani kot zmagovalka prejela priznanje za najbolj aktivno slovensko občino med mestnimi občinami v Evropskem tednu mobilnosti 2018, saj je komisijo prepričala z izjemno raznolikim programom. Tako je v sklopu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti gostila danes v koprski Pretorski palači razglasitev najbolj aktivnih občin in zmagovalk ETM 2019. Zmagovalki letošnjega ETM, ki je potekal na temo hoje kot trajnostnega načina mobilnosti, sta postali Mestna občina Maribor in Občina Kočevje. Posebna priznanja za aktivne občine pa so prejele še Mestni občini Novo mesto in Nova Gorica ter občine Medvode, Krško, Brežice in Sevnica.  

V Sloveniji poteka ETM od leta 2002, letos pa se ga je prvič udeležilo 80 občin, ki so promovirale trajnostno mobilnost in uporabo potovalnih načinov, kot so javni potniški promet, kolesarjenje in hoja. Ker v Sloveniji izmed vseh sektorjev največji delež toplogrednih plinov prispeva ravno promet, od tega večji del motoriziran cestni promet, je naraščujoča udeležba lokalnih okoljih v ETM spodbudna. Občine so septembra pripravile najrazličnejše aktivnosti.

»Na današnjem sestanku lokalnih in regionalnih koordinatorjev ETM v Kopru smo razglasili zmagovalne občine in podelili priznanja sodelujočim. Najbolj sta nas prepričali Mestna občina Maribor in Občina Kočevje, kjer so med 16. in 22. septembrom izvedli številne inovativne dejavnosti na temo hoje ter stale ukrepe trajnostne mobilnosti. Mnogo občin je letos začasno  zapiralo trge in ulice za motorni promet ter jih poskusno namenilo navdušenim pešcem. Na Ministrstvu za infrastrukturo si želimo, da bomo geslu letošnjega ETM »«Gremo peš!« sledili vse dni v letu«, je povedala nacionalna koordinatorka ETM Polona Demšar Mitrovič.

Razglasitve najbolj aktivnih občin se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je zmagovalcem podelil priznanja in jim zaželel, da del dneva lepo preživijo v Škocjanskem zatoku (zelenemu biseru mesta Koper) in uživajo ob sprehodu po mestu Koper, pri ogledu trajnostnih ukrepov in dobre prakse, ki so bili izvedene v občini v preteklih letih.

Nazaj na novice