V Mali loži razstava o kulturi odprtega prostora

Koprska Mala loža bo med 25. novembrom in 13. decembrom gostila razstavo, posvečeno ilustracijam in besedilom ob prihajajoči knjižici o piranskem tlaku ter predstavila obnovo kamnitega tlaka iz peščenjaka.

V sredo, 25. novembra, bo v Mali loži na Titovem trgu v Kopru od 10. ure dalje odprta razstava Kamnita preproga Pirana, na kateri bo v duhu kulturnega turizma izpostavljena kultura do prostora in krajine. Kreativna skupina za promocijo Istre, pod vodstvom krajinske arhitektke Romane Kačič iz Zavoda za krajino, kulturo in umetnost Piran – ABAKKUM, bo predstavila ilustracije in besedilo o piranskem tlaku, enem izmed podob identitete slovenske Istre. Razstava povečanih ilustracij in besedila predstavlja istoimensko knjižico Kamnita preproga Pirana, od zrna do tlaka, ki je izšla v elektronski obliki in bo v kratkem izšla tudi v tiskani pod založništvom Turističnega združenja Portorož.

Razstavo je zasnovala kreativna skupina za promocijo Istre, ki jo sestavljajo Romana Kačič, Mojca Fabbro, Josephine Mair in Noemi Zonta, prikazuje pa kulturo odprtega prostora in krajine slovenske Istre, podrobneje Pirana. Obmorsko zgodovinsko-kulturno mesto je bilo zgrajeno iz lokalne kamnine peščenjak. Njegova uporaba se zrcali na piranskih ulicah, trgih, pomolih in nabrežjih. S svojo barvo in vzorci daje mestu enkratno podobo in toplino, ki jo začutimo v vrvežu ljudi ter med Pirančani, ki do peščenjaka gojijo poseben odnos. Z njim živijo v sozvočju in se z njim poistovetijo, saj odraža del njihove identitete. To doživljajsko podobo in specifičnost mestnega prostora želi kreativna skupina deliti med obiskovalce razstave ter kasneje med bralce prihajajoče knjižice, medtem ko z njo v roki postopajo po kamniti preprogi Pirana.

Razstavo so omogočili Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Občina Piran, Krajevna skupnost Piran, Gnom, d. o. o. Podpornika sta EPK2025 Piran in Civilna iniciativa Piran.

Nazaj na novice