V MOK se je začel Evropski teden mobilnosti

vropski teden mobilnosti kot najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti spodbuja evropske lokalne skupnosti k uvajanju trajnostnih prometnih ukrepov in vabi njihove prebivalce k uporabi alternativnih oblik prevoza. Tako bo tudi Mestna občina Koper z letošnjo temo Gremo peš! med 16. in 22. septembrom ozaveščala o pomenu varovanja okolja in zdravja ter promovirala trajnostno mobilnost.

Letošnje pestro dogajanje v okviru Evropskega tedna mobilnosti se je v Mestni občini Koper začelo že v soboto, 14. septembra, na Semedelski promenadi, kjer se je na stojnicah predstavljalo 20 društev oziroma organizacij, ki delujejo na področju mobilnosti, okolja in zdravja. Tako se je Semedelska cesta v Kopru spremenila v linijo Pešbus. Na postajah – otoku mobilnosti, otoku zdravja in okoljskem otoku – so se predstavljali ponudniki in tematike iz področij. Obiskovalci so s hojo in izkazanim zanimanjem za vsebine na stojnicah zbirali žige, kot to počnejo otroci na pravem Pešbusu na poti v šolo, in tako prišli do pozitivne spodbude – majice Evropskega tedna mobilnosti.

Prireditev so obiskali številni otroci, saj je Pika Nogavička pripovedovala o tem, kako vse počne peš, plesalke Plesnega studia Petra pa so navdušile z dinamičnim plesnim nastopom. Električni Renault Zoe in kolesa Beel so bili deležni precejšnjega zanimanja, kolesa se je dalo tudi brezplačno preizkusiti. Brezplačen je bil tudi spretnostni poligon AMTK iz Kopra, na katerem so predvsem najmlajši urili svoje spretnosti na dveh kolesih. Zvrhan koš dogajanja in zanimivih vsebin ob lepem vremenu predstavlja več kot odličen uvod v letošnji Evropski teden mobilnosti, ki bo na različnih lokacijah potekal od 16. do 22. septembra. Prireditev je obiskala tudi koprska podžupanja Jasna Softić, ki si je z zanimanjem ogledala stojnice društev, ki intenzivno delujejo na področju mobilnosti.

Tako kot vsako leto bosta tudi letos v času kampanje, med 16. in 22. septembrom, mestni in primestni avtobusni prevoz v Mestni občini Koper brezplačna, vse do 13. oktobra pa bo ob koncih tedna na voljo še brezplačen Kolo Bus, ki omogoča kombiniran prevoz kolesa z avtobusom.

Osrednji dogodek ETM smo letos izvedli v okviru projekta SaMBA, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in se izvaja v okviru transnacionalnega programa Interreg Alpine Space.

Več o programu si preberite na http://www.etmkoper.si/.

Nazaj na novice