V Rižani odprli tematsko pot Mir od mlina do mlina

Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Kmetija Bordon sta v okviru projekta MiR – Morje in reka, mlinščice in Rižana LAS Istre odprla tematsko pot Mir od mlina do mlina. Slovesnosti ob zaključku projekta se je udeležila podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca.

Projekt MiR oziroma Morje in reka, mlinščice in Rižana je projekt, ki se izvaja v sklopu LAS Istra. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in RS, vodilni partner projekta je Znanstveno-raziskovalno središče Koper, partnerji pa Krajevna skupnost DekaniRibiška družina Koper in Ana Bordon, s. p.

Namen operacije je bil ovrednotiti in revitalizirati okolico reke Rižane. Na tem območju so tako uredili tematsko sprehajalno pot Od mlina do mlina s štirimi točkami miru in območje opremili s klopmi in informativnimi tablami. V sklopu projekta so izvedli različne izobraževalne in kulturne dogodke, v sodelovanju s turistično kmetijo Bordon in Ribiško družino Koper pa oblikovali tudi turistični vikend paket ribolova z nastanitvijo na turistični kmetiji.

Predstavitev rezultatov projekta je poleg predsednice KS Dekani Ingrid Kocjančič predstavila vodja projekta dr. Vesna Mikolič, predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper, ki je v sklopu večera skupaj z Astrid Prašnikar, ROS.TURIST – Inštitut za odgovorni turizem, spregovorila o razvojnih načrtih in spodbudila k podpisovanju javne listine o odgovornem in spoštljivem odnosu do reke Rižane in drugih vodnih virov.

Nazaj na novice