Varuh človekovih pravic prisluhnil težavam Koprčanov

Koper je danes obiskal varuh človekovih pravic Peter Svetina s sodelavci, ki je v sklopu celodnevnega gostovanja obiskal institucije v občini in skozi pogovore ocenil, s kakšnimi izzivi se soočajo občani MOK pri uresničevanju človekovih pravic. Po srečanju s koprskim županom Alešem Bržanom in podžupanjo Olgo Franca v Pretorski palači je na novinarski konferenci predstavil ugotovitve svojega poslovanja v koprski občini.

V sklopu delovnega dne v Kopru je varuh s svojo ekipo obiskal nekaj institucij, med drugim Obalno samoupravno skupnost italijanske narodnosti, Obalni dom upokojencev Koper, Pravni center za varstvo človekovih pravic Koper in Inšpektorat RS za okolje in prostor. Ob tem sta s sodelavcem Miho Horvatom izvajala individualne pogovore z občani Kopra v dveh skupinah. Na pogovor z varuhom se je prijavilo 15 oseb, ki so potrebovali pomoč pri reševanju življenjskih težav.

»S pogovori sem bil zadovoljen, saj so me dejansko obiskali ljudje iz lokalnega okolja. Teme so zelo podobne tistim iz drugih slovenskih občin. Tudi na koprskem je največ zgodb državnih, ki se vežejo na sodišča, tožilstva in policijo. Postopek pri varuhu je zaupen in je treba vsako stanje raziskovati do te mere, da se ugotovi, ali so bile človeku realno kršene človekove pravice, in nato podati strokovno mnenje,« je bil na tiskovni konferenci jasen Peter Svetina. Ob zaključku je dejal, da se je ob pogovoru s koprskim županom dotaknil tudi načinov uresničevanja pravic občanov, dostopnosti občine ljudem, odprtih vprašanj v zvezi z občani in odnosa države do lokalne skupnosti.

Koprski župan je ob srečanju izrazil zadovoljstvo, da je varuh človekovih pravic Peter Svetina obiskal občino in omogočil ljudem, da so se s svojimi težavami obrnili nanj.

Nazaj na novice