Z modro bomo obeležili svetovni dan sladkorne bolezni

Mestna občina Koper se bo tudi letos pridružila številnim občinam in mestom po vsem svetu in ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v modro obarvala nekatere predele mesta. Tako bodo jutri, 13. in v soboto, 14. novembra, z večernim prižigom javne razsvetljave v modri zasvetile luči na Ukmarjevem trgu in mestnem kopališču ter pročelje utrdbe Bastion. 

14.november so za Svetovni dan sladkorne bolezni Združeni narodi potrdili decembra 2006, ko so sprejeli tudi resolucijo o sladkorni bolezni, ki velja za najbolj razširjeno kronično nenalezljivo in neozdravljivo bolezen sodobnega človeka. Cilj kampanje je ozavestiti širšo javnost o simptomih in znakih ter možnostih obvladovanja in preprečevanja te bolezni.

Letošnja tema svetovnega dneva sladkorne bolezni je Medicinske sestre in sladkorna bolezen, s katero želijo širiti zavest o ključni vlogi medicinskih sester pri podpori osebam, ki živijo s to zahrbtno boleznijo. Pogosto pozabljamo, da so medicinske sestre pomemben del skupnosti, saj opravljajo izjemno delo, s tem, ko osebam z najrazličnejšimi zdravstvenimi težavami nudijo pomoč in podporo.

V časih, ko število oseb s sladkorno boleznijo po svetu še vedno narašča, je njihova vloga še toliko večja. Medicinske sestre so namreč prvi, včasih pa tudi edini zdravstveni delavec, s katerim sodeluje posameznik, zato je kakovost njihove začetne ocene, nege in zdravljenja izredno pomembna.

S tem namenom bo Mestna občina Koper jutri, 13. in v soboto, 14. novembra, v modro obarvala luči na Ukmarjevem trgu in mestnem kopališču ter pročelje utrdbe Bastion.

Foto: Vojko Rotar, arhiv MOK

Nazaj na novice