Zeleno parkirno mesto na Ukmarjevem trgu

Avtomatik Delovišče je na enem od koprskih trgov parkirno mesto začasno spremenilo v PARKirno MESTO. Novost vabi prebivalce in druge mimoidoče, da si vzamejo trenutek za krajši oddih na zelenem otoku in ob tem razmislijo, kaj je za mesto pomembnejše, park ali parking. Projekt podpira Mestna občina Koper, ki si tudi sicer želi dragocen in edinstven mestni prostor po več desetletjih  osvoboditi pločevine in ga nameniti drugim vsebinam.

V Avtomatik Delovišču poudarjajo, da želijo z zeleno intervencijo spomniti, kako pomembne so zelene površine v mestih, kakšen je njihov vpliv na kakovost življenja in zdravje prebivalcev ter kakšno vlogo odigrajo v luči podnebnih sprememb. Prav tako je žepni park tudi opomnik o pomenu kvalitetnega načrtovanja javnih odprtih in zelenih površin v našem skupnem bivalnem prostoru.

Z uvedbo začasnih parkovnih ureditev so začeli v aprilu, mescu krajinske arhitekture, a jih bodo poskušali ponoviti tudi v prihajajočih poletnih mesecih, ko je pomen prisotnosti dreves in zelenih površin v mestu najbolj očiten. Dogodke bodo zaključili septembra, ko se Park(ing) day odvija tudi globalno.

Projekt  PARKirno MESTO podpirajo Mestna občina KoperMarjetica Koper in Vrtnarija Marjetica, ki je Avtomatik Delovišču za postavitev zelene novosti posodila tudi vse rastline.

Foto: Avtomatik Delovišče

Nazaj na novice